Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

And now something completely different!

Και σήμερα θα μου επιτρέψεις, κάτι τελείως διαφορετικό.

Είναι μερικά πραγματάκια που λέει σε ένα άρθρο του στο Τρίτο Μάτι ( τεύχος 156, Νοέμβριος 2007 ) ο Παύλος Γ. Βουδούρης, τα οποία νιώθω την ανάγκη να σου μεταφέρω.

"...Μέχρι σήμερα, όλοι έχουμε συνηθίσει.. ή μάυρο ή άσπρο"..."ρώτα οποιονδήποτε αρχαιόθρησκο να σου πει ένα έστω θετικό σημείο στον Χριστιανισμό. Δεν θα πάρεις απάντηση, ή το πολύ πολύ, να σου πει "η χρήση της ελληνικής γλώσσας". Με άλλα λόγια, η συνηθισμένη μας νοοτροπία δεν μπορεί να συλλάβει την ίδια τη ζωή. Επειδή λειτουργεί με ιδεολογίες. Και οι ιδεολογίες θέλουν ή άσπρο ή μαύρο. Όμως, η ζωντανή ζωή έχει χίλια χρώματα και είναι γεμάτη αντιφάσεις.
Η ιδεολογία απέχει απο την ζωή, αδυνατεί να παρακολουθήσει τη ζωή. Η λογική της ιδεολογίας είναι εξαιρετικά απλουστευτική: Εμείς οι καλοί, αυτοί οι κακοί. Όλα σε μας είναι καλα. Όλα σε αυτούς είναι κακά. Τα ελάχιστα τρωτά σημεία μας, όπως και τα ελάχιστα καλά τους, οφείλονται σε συμπτώσεις, συγκυρίες και εξαιρέσεις."..."Και πιστεύω ότι αρχίζετε να καταλαβαίνετε για ποιά νέα νοοτροπία και για ποιό νέο ήθος θέλω να μιλήσω. Αυτό που ερευνά τους ορίζοντες του βιώματος."..."Όμως αυτό το νέο ήθος έχει ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό, που στην πραγματικότητα αυτό είναι που του δίνει υπόσταση: Ανοίγει στον <<άλλο>> ,χωρίς να παραδίδει σπιθαμή από τις αξίες του.".."η βιοματική προσέγγιση έχει προέλθει από πόνο. Από την τριβή με την πραγματικότητα. Από την δοκιμασία των ιδεών και των απόψεων στο καμίνι της ζωής.".."η ιδεολογία, δεν ζει στην πραγματικότητα, γιαυτό βλέπει παντού αντιφάσεις και βάζει παντού ταμπέλες για να μπορέσει να λειτουργήσει".."Το βίωμα, κυλά και ρέει από την ζωή. Γιαυτό διδάσκεται και από αυτήν.".."Οι ιδεολογίες παράγονται στα γραφεία, στα κόμματα.. Η βιωματική γνώση γεννιέται στην ένταση της ζωής, στη σπηλιά του ασκητή, στο κλάμα του νοσοκομίου, στην ένταση του έρωτα. Οι πόλεμοι της ψυχής - γιατί και η ψυχή κάνει πολέμους - έχουν και αυτοί αίματα και τραγωδίες αλλά.. κερνάς και τσιγαράκι τον αιχμάλωτό σου. Οι πόλεμοι της ιδεολογίας, εκτός από αίμα, έχουν και Νταχάου, και Άουσβιτς, και κονσερβοκούτια, και Μακρονήσια, και Ιερές Εξετάσεις".."είναι αδύνατον να έχεις ψάξει τον εαυτό σου και να μην προσεγγίσεις τον άλλον".."να θεωρείς ότι έχεις, την στοιχειώδη έστω αυτογνωσία και να μην κατανοείς και να δικαιολογείς τους μηχανισμούς που προκαλούν το <<λάθος>> στον άλλον.".."Λένε μάλιστα, πως όποιοι ερευνούν έτσι ριζικά την ψυχή τους, απλά καταλαβαίνουν ότι είναι ισότιμοι με τους άλλους - πράγμα που τους κάνει ιδανικούς πολίτες -".."ο νούς μας, όπως είναι σήμερα, δέν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Μόνο η καρδιά μπορεί".."Ξέρω, ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα το νέο ήθος. Ξέρω ότι πολλοί θα το μιμηθούν αν βεβαιωθούνε ότι πουλάει. Ότι θα το μετατρέψουν σε ιδεολογία. Ότι θα παρεξηγηθεί ως ενδοτικό. Αλλά αν η Ζωή έχει αποφασίσει ότι της χρειάζεται, κανέις δεν μπορεί να το σταματήσει πλέον.. Γιατι η Ζωή έχει τους τρόπους της, πολύ βαθύτερους και πολύ σοφότερους από τους ανθρώπινους"

Δεν υπάρχουν σχόλια: